· Gece Yarısı · Bekleniyorsunuz  · . · Kitaplarım · İMZA GÜNÜME BEKLENİYORSUNUZ... 
Giriş | Kayıt
                
   ÇIKIŞ YAP

Anasayfa

Ziyaretçi Defteri

Haber Başlıkları

Fotoğraf galerisi

Haftanın Şiiri

Oku Yaz ( Forum)

ŞİİRLER

İstatistikler

Faydalı Linkler

Görüşleriniz

Kontrol paneliniz


 
 
 Kanatlı Karınca - Yazan Ve Okuyan: Serdar Yıldırım
 
 Zavallı Çoban
 Cesur Genç İle İyilik Prensi
 Baba Koç İle Kızıl Kurt
 Sepetçi İle Zengin Adam
 Karagöz İle Hacivat Hikayeleri
 Timsah Kıkı İle Hacer

Mazlum Zengin Web Sitesi Forums

Kose Yazilari

Cafer TEMİZ
Fetvacı (Şiir)


Lamia CANAY
Türkiye Nereye?


Mazlum Zengin
Camsız Pencereler (Hikâye)


Seher DUMAN
Piknik Provası


Serhan BİLGEN
Arguvan candır, Arguvan canandır

Pazartesi1573
Salı2144
Çarşamba1928
Perşembe2196
Cuma910
Cumartesi1991
Pazar2048
Toplam:3342467
En Çok:4412

Bu bölümde Dostların yeni çıkan kitapları tanıtılacaktır.* Şiir Harmanı - Mazlum Zengin * Ağıttan Umuda - Mazlum Zengin * Çal Gayri - Aliye Budak * Varsın Burkulan yüreğim olsun - Aliye Budak

ANTOLOJİ ARŞİVİM

Mazlum Zengin Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - TAŞELİ YÖRESİ ABDALLARI
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

TAŞELİ YÖRESİ ABDALLARI

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Mazlum Zengin Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> HİKAYELER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
savas33
Newbie
Newbie


Kayıt: Aug 06, 2008
Mesajlar: 16
Nerden: antalya

MesajTarih: Cum Ağu 29, 2008 6:03 pm    Mesaj konusu: TAŞELİ YÖRESİ ABDALLARI Alıntıyla Cevap Ver

HORASAN ERENLERİ

Horasan dan kalkan kervan Anadoluya gelir. Kırşehir, Konya, Afyon, Antalya, Adana, Mersin'e kona göçe yerleşirler. Kah demirci olur, kah sünnetçi, ya da çalgı çalarlar. Hem eğlenirler, hem eğlendirirler. Karasabanın demiri, orak, kazma, keser, balta onların elinde şekillenir. Anadoluda Ahilik onlarla anlam bulur. Zanatçı olurlar, yer yer sanatçı olurlar. Bağlamanın telinde, kavalın sesinde,davulun tokmağında hep onlar çıkar karşımıza.

Bir Türkmen oymağı olan Abdallar dan sözedeceğiz. M.Şakir Ülkütaşır, Ali Aksütün araştırmaları en önemli kaynak araştırmalar.Babai Türkmenlerinin bakiyeleri olan Abdallar; Alevi inancı içinde yer alırlar. Yaşadıkları bölgeye göre kah Tahtacılar, kah Çepniler, Bektaşilerle uyum içinde geleneklerini, inançlarını sürdürüler.

Taşeli yöresinde Abdalların bir kısmı Kırşehirden, bir kısmı Konyadan, bir kısmı Alanyadan gelmişlerdir.

Mut, Silifke, Anamur, Mersinde bulunan Abdallar zaman içinde birbirleriyle gidip gelmeler sonucu akraba olmuşlar. Geçmişleri ile ilgili geleneklerini günümüze kadar yaşatmışlardır. Taşeli yöresinde, her köyde bir iki ev kalıntısı bulmak olası. Zaman içinde kentlere ve kentlere yakın yerleşim yerlerinde bir arada yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

Silifkede Say Mahallesi: Bir kısmı Muttan,Gülnar dan, bir kısmı Anamurdan, bir kısmı ise Silifkenin Gedikli Ahmet Paşa tarafından fethi sırasında gelmiş, buralara yerleşmişlerdir. Yörenin demircilik işlerini yapmakta,Demirci Ali Bayram,Tencili Hüseyin, Demirci Kemal (1989 yılında Belediye Meclis Üyeliği yapmıştır) gibi ünlü demirci ustalarını yetiştirmiştir. Taşeli kültürüne en büyük katkı ise Say Mahallesinde sanatçılar kanalı ile olmuştur. Kıbrıs ve İç Anadolu ile arada bir köprü kurarak bölgenin kendine özgün kıvrak melodik yapısı ortaya çıkmıştır. Yani 8 lik, 16 lık,32 lik, 64 lük ölçüler buradan Anadoluya yayılmıştır. Kör Yusuf,Topak Mustafa, Halil Demir,Hüseyin Say, Davulcu İsmail, Deli Ali,Uzun Memet,Kara Mustafa,Derinceli Ali, Öcal, Deli Bayram, Karaçocuk..Ve bunların sürekliğini sağlayan çocukları...Dünyaya yöre folklorunu tanıtmışlar, tanıtmaya devam etmektedirler. Büyük bir çoğunluğunun kulak işitme yetenekleri gelişmiştir. Keskin, Taşeli yöresinde bir müzik okulu açılırsa çok büyük yetenekler çıkabilir.

Silifke siyasetine her zaman yön vermişler; Durmuş Ali Beyaz, Durhasan Üşenmez, Kemal Çelik, Metin Uslu gibi Belediye Meclis üyeleri seçilmiştir. Bölgede en ünlü Sünnetçi Dehmen Goca ,Müdür olmuştur. Dedeleri Konyadan Yağmurlu Ocağından ve Hacıbektaş Ocağından geliyor. 1960 yıllarda Davut Sulari, Aşık Kul Hasan gibi dedeler gelmiş,Tencili Hüseyinin evinde cem tutmuşlardır. O yıllarda Sakallı Kadir Mersinden bazı dedeleri evine getirmiş, Onların bazı kuramları ile kafaları karışarak cemleri bırakmışlardır. Ancak, son yıllarda evlerde Cuma akşamlarında toplanıp cem yapmaya, muharrem oruçlarını tutmaya başlamışlardır. Kara Mustafa evini cem evi için hazırlamış, burada cem tutrmaya başlamışlardır. Say Mahallesine 1980 den sonra bütün köylerin katkısı ile bir mescid yaptırılmış, Cumalara yakın çevrede oturanların dışında Say Mahallesinden kimse gitmemektedir.

Hızla nüfusu büyüyen Abdallar Say mahallesine sığmamışlar, Pazarkarşı, Mukaddem mahallesine doğru kaymalar olmuştır.

Mutta ilk yerleşim yerleri, Sarıkavak, Narlı, Pamuklu, Kırşehir yöresinden gelen Şanşa ve sonra buraları terk ederek Ortaköy, Kelceköye gelmişler. Bir kısmı Silifkeye göçmüştür. Burada da demirçilik, sanatçılık ikisi bir arada devam etmektedir. Nazmi Örs,Gırnatacı Durhasan,Bayram Usta gibi ünlü müzisyenler çıkmış, onların çocukları bu işi devam ettirmişlerdir. Özellikle Şanşalılar Karamana taşınmışlar.Karaman da Fatih ve Yeni Mahallede oturmaktadırlar.

Şanşa Abdallarını Kravga Beğleri davet etmiş, bu köyü de onlara vermişlerdir. Bunlar Kırşehir yöresinden gelmişlerdir. Zaman içinde Keskin Gırtıl Köyünden evliyalar gelmiş, buralarda yaşamış, Silifke Kırtıl da yatırıı bulunmasından dolayı Kırtıl Dağı adını almıştır. 1980 yılında Türk İslam Sentezcileri buranın ismini Çelik Çepe olarak kayıtlara aldırsalarda Kırtıl adı hemen eteğinde yer alan köye verilmiştir. Yörede yedi kardeşler adıyla anılan birçok yatır sahibi Horasan Eridir.Gelmişler bu yörede hizmet etmişler, haka yürüyünce köylerin en yüce yerlerine mezarlarını koymuşlardır. Hürü Kızları, Sadık Dede, Mukaddem Dede,Yalman Dede, Zeyne Dede, Şıh Yonis, Karacaoğlan işte bunlara örnektir.

Gülnar da Derince gibi yerleşim yerlerinde kalmışlar, birkaç aile Saray Mahallesinde kalmış (Hörlek Memet) bir kısmı Silifkeye göçmüşkerdir.(Derinceli Ali gibi)
Anamurda Örene gelmişler, sonra Yıldırım Beyazit mahallesine yerleşmişlerdir. Bir kısmı ise Silifke ye göçmüşlerdir. Anamurlu Ali Rıza,Ali Tekin) Silifke ye kız alıp vermişler birbirleriyle kaynaşmışlardır.

Seracılık, demircilik, sanatçılık gibi işlerde geçimlerini sağlamaya devam ediyorlar. Ali Rıza Uslu ticaterle uğraşıyor, iki oğlunu müzik okullarında okutarak, müzikle bilimsel olarak ilgilenmelerini sağlamış.

Tarsusta Bolatlı, Akgedik köylerinde, Mithatpaşa, Demirkapı,Cetvel ,Yenicede Malatyadan gelen Tencili Abdalları bulunmaktadır.(Silifkede bulunan Tencili Hüseyin le hepsi akraba bulunmakta).Tarsus Bağlarbaşı köyü nün bir kısmının da Malatya yöresinden geldiği yakın zamana değin Abdal köyü olarak anıldığı, sonra askerliğini İstanbul Bağlarbaşında yapan biri tarafından Bağlarbaşı köyü adını aldığı araştırmalarım sırasında tespit edilmiştir.

Son zamanlarda Romanlarla ilgili araştırmalarda Abdallar ile Roman(Çingenelerin ) karıştırıldığı için bu çalışmayı paylaşmak diledim.

Ahilik örgütünün kurucuları, Anadoluya adım, adım yayılmasına katkıda bulunan Abdalların önümüzdeki süreçte toplumda en yüce değeri alması için onların önünü açacak girişimlerin yapılması gerekmekdir. Çünkü zanatçı ve sanatçı genleri oldukça gelişmiş bulunmaktadır. El sanatları ve Sanat okullarının bazı bölgelere kurularak (Kırşehir, Silifke gibi) yerlere müzik okulları açılması ile sağlanacaktır.

Ey Garip Gönüllüm Dertli Yoldaşim
Neye Belli Degil Baharin Kişin
Varmidir Sormazlar Ekmegin Aşin

Zengin isen Ya Bey Derler Ya Paşa
Fukaraysan Abdal Derler Ya Cingen Haşa
Fakir isen Abdal Derler Ya Cingen Haşa

Kim Onun Halini Sormuş Demezler
Cahilin Gözünde Hormuş Demezler
Gariplere Kim iş Vermiş Demezler

Zengin isen Ya Bey Derler Ya Paşa
Fukaraysan Abdal Derler Ya Cingen Haşa
Fakir isen Abdal Derler Ya Cingen Haşa

Sende Bir insansin insanlar Gibi
Haksiz Kazancina Sürmedin Dengi
insanlik Kurallari Böylemi

Zengin isen Ya Bey Derler Ya Paşa
Fukaraysan Abdal Derler Ya Cingen Haşa
Fakir isen Abdal Derler Ya Cingen Haşa

O Hakki Tanimaz Kul Kandiranlar
insanligin Kiymatini Ne Anlar
insanlik Varliginan Olur Sananlar

Zengin isen Ya Bey Derler Ya Paşa
Fukaraysan Abdal Derler Ya Cingen Haa
Fakir isen Abdal Derler Ya Cingen Haşa

Boş Durmak Günahtir Calişmak Sevap
Caliş Ne Duruyon Sende Birşey Yap
Cogalir Gardaşin Gör Nice Ahbap

Zengin isen Ya Bey Derler Ya Paşa
Fukaraysan Abdal Derler Ya Cingen Haa
Fakir isen Abdal Derler Ya Cingen Haşa

Garibim Engin Ol Uyma Cahile
Şeytanin Kazanci Nafile Hile
Sana Ad Takarlar Üzülme Bile

Zengin isen Ya Bey Derler Ya Paşa
Fukaraysan Abdal Derler Ya Cingen Haşa
Fakir isen Abdal Derler Ya Cingen Haşa

Kaynak:Neşet Ertaş
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
27gungor
Newbie
Newbie


Kayıt: Feb 05, 2009
Mesajlar: 24

MesajTarih: Pts Şub 23, 2009 9:05 pm    Mesaj konusu: BARAK ABDALLARI Alıntıyla Cevap Ver

Degerli dostlar Anadoluda yaşayan abdallarla ilgili yazıyı okudum,ancak bizim Barak Abdallarından hiç bahsedilmedigini gördüm.Barak'tada geçimlerini hep müzik üzerine saglayan abdallarımız var hemde nufus olarak fazladır.İnanç olarak Alevi inancına özden bağlıdırlar.Yörenin en cana yakın dürüst ve güzel insanlarıdır.Horasan dan ortaanadoluya gelip,yozgat,tokat,sivas yöresine yerleşmişler,daha sonra bir bölümü oradan ayrılarak Gaziantep Barak'a gelip yerleşmişler.Barak Karkamış,nizip,oguzeli G.Antep merkez de bulunmaktadırlar.Göç destanı ile ilgili bir şiiride geçiyorum. İsmail GÜNGÖR

Yozgat ellerinden eyledik sökün
Düşürdüler bizi tozlu yollara
Omuzlarda parlar uzun şefleler.
Aşırdılar bizi karlı dağlardan.

Geçmedik bahçe ile bağından.
Aşırdılar bizi Yozgat dağından.
Kayseri’den Sivas şehri sağından.
Bizden sonra bir nam kalsın dillerde.

Bölük bölük yüklendi göçler.
Atlandı ihtiyar yayandı gençler.
Başımıza geldi gördüğüm düşler.
Bir zamanda destan olsun dillere.

Yine Dedemoğlunun şu iskânı
Barakları çok güzel tanıtmaktadır.

Seksen dört bin hane iskân olanda.
Nice kara günler gördü bey dili.
Kad oğlu Yusuf paşa tayin olanda.
Göç ile düşmana indi bey dili.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
savas33
Newbie
Newbie


Kayıt: Aug 06, 2008
Mesajlar: 16
Nerden: antalya

MesajTarih: Pzr May 03, 2009 5:16 pm    Mesaj konusu: ABDALLAR Alıntıyla Cevap Ver

İSMAİL BEY HAKLI OLABİLİRSİNİZ EVET ANTEP YÖRESİNDEN HİÇ BAHSEDİLMEDİ YAZIDA, DİKKAT EDERSENİZ YAZI BASLIGINDA TAŞELİ YÖRESİ ABDALLARI DENİLİYOR, TAŞELİ NERESİ..? MERSİN İLİ MUT,SİLİFKE, GÜLNAR, ANAMUR. BU 4 İLÇENİN BİRLEŞİMİNDEN OLUSAN BÖLGEYE TAŞELİ YÖRESİ DENİLİR. O NEDENLE BAHSEDİLMEDİ, SİZEDE SONSUZ TESEKKÜR EDİYORUM, BARAK ABDALLARI KONUSUNDA BİLGİM YOKTU, SAYENİZDE BU KONU HAKKINDA DA BİLGİ SAHİBİ OLDUM, SAYGILARIMLA
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
27gungor
Newbie
Newbie


Kayıt: Feb 05, 2009
Mesajlar: 24

MesajTarih: Cum May 29, 2009 7:13 pm    Mesaj konusu: Horasan Erenleri Alıntıyla Cevap Ver

Savaş bey,yazıda horasan erenlerinden bahsedince,bizim atalarımız horasandan gelip,orta anadoluya, süreç içinde antep Barak yöresine konaklamışlar,ancak geçimlerini hayvancılıkla sagladıklarından,toroslar şeridinde göçebe olarak gezmişler,barakta Toros uzantısında olduğundan,Taşeli abdalları ile bağlantısı olabilir düşüncesi ile yorum yazmıştım.Çünkü yaşam biçimleri folklör giyim hep aynı.Bu nedenle Barak abdallarından bahsedilmemiş diye yazdım.Bu konuda güzel yazınızı okudum,yüreginize kaleminize saglık.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Mazlum Zengin Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> HİKAYELER Tüm zamanlar GMT +10 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Web sitemiz PHP-Nuke (© 2006) kodlarına sahiptir. PHP-Nuke GNU/GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz yazılımdır.